Irigatiile sau spalaturile vaginale Irigatiile sau spalaturile vaginale reprezinta curatarea vaginului cu apa sau/si alte solutii, utilizand un recipient prevazut cu canula. Multe femei asociaza spalaturile vaginale cu igiena si curatenia, folosind tot felul de "leacuri", precum otetul, bicarbonatul de sodiu, ceaiul de pelin, galbenele sau coada soricelului, ceaiurile medicinale speciale si altele. De cele mai multe ori se apeleaza la irigatii dupa un contact sexual, in perioada imediat urmatoare ciclului menstrual, pentru a incerca mascarea unor mirosuri urate (care semnaleaza prezenta unei infectii) sau pentru a elimina posibilitatea aparitiei unei sarcini nedorite dupa un contact sexual neprotejat. De asemenea, exista femei care recurg la aceasta metoda de curatire a vaginului zilnic, considerand-o ca facand parte din ritualul zilnic de igiena.
Ceea ce nu stiu ele este ca, in mod normal, vaginul nu are nevoie de astfel de interventii, el avand un sistem de auto-curatare care se realizeaza prin eliminarea secretiilor vaginale de culoare alba, galbuie sau incolore. In flora vaginala exista microorganisme (bacterii) cu rol de protectie dar si microorganisme potential patogene, iar convietuirea acestora, intr-un vagin sanatos, creeaza un mediu acid, care impiedica inmultirea infectiilor. Acest acid este secretat de bacilul Doderlein, un bacil cu rol de protectie in interiorul organului genital. In cazul toaletei excesive pH-ul vaginului (aciditatea) scade ceea ce conduce la dezechilibre in flora vaginala, dand posibilitatea microorganismelor potential patogene (cum ar fi Gardnerella, E.coli, Mycoplasma, Ureaplasma, Prevotella, Bacteroides, Mobiluncus etc.) sa se dezvolte in exces, provocand aparitia unor infectii. De asemenea, prin intermediul irigatiilor se pot introduce noi bacterii in vagin si cervix.
Asadar, cel mai indicat este sa nu intervii in echilibrul existent, abuzand de practica spalaturilor vaginale. Acestea nu trebuie facute decat in cazul in care medicul ti le-a recomandat. Studiile de specialitate arata ca, facute "dupa ureche", spalaturile vaginale nu doar ca se dovedesc a fi inutile in cazul in care se incearca ameliorarea vreunei probleme prin intermediul lor, insa in unele cazuri, sunt daunatoare sanatatii sistemului reproductiv feminin. Spre deosebire de femeile care nu apeleaza la spalaturi vaginale, cele care apeleaza la aceasta metoda de curatare se confrunta, mult mai frecvent, cu aparitia iritatiilor si infectiilor vaginale si a BTS, totodata sunt mult mai des victimele maladiei pelviene inflamatorii.
miercuri, 7 octombrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu