luni, 17 august 2009

Cauze ale infertilitatii masculine

Este usor sa considerati fertilitatea ca pe un lucru normal, ce vi se cuvine de drept, pana la momentul in care va confruntati personal cu delicata problema a infertilitatii. Milioane de cupluri cauta ajutor in fiecare an, ingrijorati si frustrati de perspectiva infertilitatii. Desi este normal ca in aceasta perioada sa va simtiti confuzi si descurajati, exista motive pentru a fi optimisti. Multe persoane nu realizeaza ca in aproape jumatate din cazuri, infertilitatea – incapabilitatea de a concepe – este datorata factorilor masculini. Anumite circumstante pot afecta calitatea spermei si sansele de concepere a unei sarcini.

Cea mai des intalnita cauza a infertilitatii masculine (40% din cazuri) o reprezinta variocelele (una sau mai multe vene dilatate ce afecteaza temperatura si echilibrul chimic al testiculelor, cu predilectie in partea stanga).

O gama variata de boli ale copilariei poate diminua acumularea spermei; aceasta include bolile virale, in special oreionul (o acuta boala virala, dintre ale carei simptome amintim febra si inflamarea uneia sau mai multor glande salivare, sau in 15-25% din cazuri, a testiculelor). In eventualitatea in care oreionul afecteaza ambele testicule, exista posibilitatea sterilitatii permanente.

Anumite medicamente (tagametul, sulfasalizinul, nitrofurantoinul sau steroizii) pot afecta producerea de sperma. Consultati medicul inainte de intreruperea administrarii oricaror medicamente prescrise.

Expunerea la chimicale (incluzand pesticidele si fertilizatorii chimicali, metalele grele – plumb, nichel, mercur – petrochimicalele) sau radiatii (inclusiv razele X) poate duce la o productie anormala de sperma.

Sfaturi utile

Iata cateva sfaturi utile cu privire la fertilitatea masculina:

Evitati alcoolul, tigarile, marijuana sau orice alte droguri ilicite.

Asigurati-va necesarul de odihna si consumati doar produse sanatoase (suplimentul de vitamina E si de zinc poate fi extrem de benefic).

Evitati caldura excesiva (bai fierbinti, sauna) si nu purtati lenjerie stransa pe corp.

Limitati timpul petrecut pe bicicleta daca ati fost dignosticat cu un numar scazut de spermatozoizi.

Cautati sa intelegeti care este momentul optim al ovulatiei. Spermatozoizii pot trai de la 3 la 5 zile in sistemul de reproducere feminin. Astfel, momentul optim pentru un contact sexual este chiar dupa ovulatie, la aproximativ jumatatea ciclului menstrual (in general, inainte cu 14 zile de terminarea menstruatiei).

Multe cupluri au contact sexual fie prea frecvent, fie prea rar. Cea mai eficienta frecventa a contactului sexual este la fiecare 48 de ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu