duminică, 29 noiembrie 2009

ANEXITA!!!


Femeile acuza deseori dureri in zona abdominala, dureri puternice in timpul cicluluiAnexita, atentie caci provoaca infertilitate menstrual, si chiar atunci cand intretin relatii sexuale. Majoritatea asteapta ca acestea sa treaca de la sine, ori mai beau cate un ceai si fac o baie calda si simptomele se reduc, insa nu aceasta este modalitatea corecta de a trata o raceala in zona organelor genitale. 
De ce? 
Pentru ca o banala raceala poate fi principala cauza pentru care mai tarziu dvs nu veti putea avea copii. Vorbim despre anexita si tot ceea ce implica ea.

Ce este anexita?
Anexita este o reactie inflamatorie prezenta la nivelul trompelor, si ovarelor, dar uneori afecteaza si uterul. Anexita acuta si inflamatia zonei pelviene devin termeni sinonimici pentru a descrie infectia tractului genital feminin.Anexita mai poarta si denumirea de salpingo-ovarita sau metroanexita (atunci cand afecteaza uterul). Aceasta inflamatie este cel mai des intalnita la nivelul trompelor uterine, studiile aratand ca trei din 4 femei active sexual sufera de aceasta afectiune, iar la 60% din  ele, infectia se cronicizeaza.

Cum se manifesta?

Anexita nu are o simptomologie grava, dar acest lucru nu inseamna ca boala in sine nu trebuie luata in serios. 

Iata care sunt primele semne ale instalarii unei anexite:

•    Dureri in zona abdominala (in special in zona ovarelor), ele devenind uneori insuportabile, exagerate de eforturi urinare sau de scaun
•    Menstre dureroase si dificile
•    Febra 
•    Secretii vaginale abundente de culoare alb-galbui, temperaturi vaginale ridicate
•    Senzatii de arsura, usturime sau dureri inexplicabile in zona genitala
•    Dureri in timpul actului sexual
•    Sangerari in afara ciclului menstrual
•    Stari de greata, cefalee, urinari dese, stare de indispozitie
•    Deseori simptomele pot fi confundate cu cele ale apendicelui inflamat sau cu durerea unui colon iritabil

Care sunt cauzele producerii anexitei?

Anexita mai este numita de doctori si o „raceala netrata la timp”, si pe bune dreptate pentru ca s-a constat aparitia acestei inflamatii ca urmare a purtarii pantalonilor cu talie joasa si a bluzelor ce nu acopera mijlocul si abdomenul mai ales in sezonul rece, a socurilor termice la care corpul este supus atunci cand ne asezam pe suprafete reci, sau contactul brusc cu apa rece.

O alta modalitate de inflamare a trompelor uterine este contactul sexual neprotejat si microbii sau bacteriile transmise in timpul raportului ( in ultima vreme s-a constat o infectare cu  germeni noi de tip chlamydia: garnerella, richetii, ureaplasma, microplasma), si in acest caz, dupa identificarea problemei, tratamentul trebuie aplicat si partenerului. Anexita este o boala ce poate recidiva, asa ca aveti cat mai multa grija!

Cea de-a treia modalitate de inflamare a trompelor uterine este intreruperea de sarcina realizata necorespunzator.

Anexita se prezinta in doua stadii: acuta si cronica. In cazul inflamatiei acute trompele uterine se inrosesc si se umfla, si secreta mult fluid in asa fel incat deseori peretii trompelor se lipesc. Sunt rare cazurile in care trompele  uterine prezinta fisuri, ele infectand foarte puternic cavitatea abdominala.
Inflamatia de tip cronic este posterioara celei acute. Ea poate avea viata lunga si poate sa nu produca simptome.

Complicatiile anexitei netratate

Cele mai des intalnite complicatii ale unei anexite netratate sunt infectiile ovarelor si ale uterului, infectarea partenerilor sexuali, abcesele ovariene, sarcinile extrauterine(ectopica), si implicit infertilitatea.

Tratament

Recomandabil este sa fiti tratate de un medic specialist pe masura problemelor dvs. Noi nu putem sa va zicem decat ca va fi necesara administrarea unor antibiotice, repaus, bai calde, ceaiuri. Important este sa nu opriti tratamentul chiar daca va simtiti mai bine. Tratamentul trebuie dus pana la capat si urmat cu strictete, altfel riscati ca banala raceala sa se transforme intr-o infectie cronica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu